Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čeští kuchaři vařili v Africe dětem

28. 09. 2011 | Zajímavosti
Celkem 250 kuchařů z celého světa včetně 11 kuchařů z České republiky se zúčastnilo ve dnech 20. až 27. srpna 2011 charitativního turné World Chefs Tour Against Hunger 2011, které se konalo v Jihoafrické republice historicky již potřetí. Turné si dalo za cíl bojovat proti hladu v této africké zemi tím, že pomocí doprovodných akcí, sponzorských darů, prodeje jídla a dárcovských SMS vybere 5 milionů randů (cca 12 210 000 Kč).

Celé turné můžeme hodnotit jako velmi úspěšné, protože se podařilo vybrat 8 milionů randů (cca 19 530 000 Kč). Tato částka umožní nákup potravin pro vybrané dětské obyvatele jihoafrických slumů zhruba na 5 let. Kromě toho, že kuchaři vařili v hotelích a na různých místech v zemi (Johanesburg, Kapské Město, Durban), uspořádali také v kuchařských rondonech pochod slumem Alexandria, na jehož konci byly dětem předány dárky a jídlo. „Program celé akce byl náročný, viděli jsme hodně radosti, ale i nepředstavitelné bídy. Čeští kuchaři vařili v Africe dětemViděli jsme děti, které zde spíše přežívají, ale přitom nežebrají. Když jsme rozdávali balíčky s jídlem, předal jsem tašku malému černouškovi. Ten se na mě usmál, vyfotili jsme se spolu a poté sklopil hlavu, přitulil se a tašku mi chtěl vrátit s tím, že už jeden balíček dostal,“ podělil se o silný zážitek Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Jeden z českých týmů, který pracoval v Kapském Městě ve složení Marek Svoboda, Lukáš Skála, Martin Ševčík a Tomáš Konopka, předvedl v hotelu kulinářskou show, na kterou budou Jihoafričané jistě vzpomínat. Tomáš Konopka říká: „Místní jsme trochu překvapili přípravou vlastního fondu – kynutými knedlíky nebo koprovou a svíčkovou omáčkou, ale nejvíc jim spadla čelist, když Lukáš udělal několik čokoládových bonbonů. Bonbony jsme pak použili na dražbu při galavečeři ve prospěch celé akce. Vydražili jsme je za krásných 1000 randů.“

Z menu českého týmu mohli obyvatelé JAR ochutnat například játrovou paštiku nebo těstovinový salát jako předkrm, bramborovou polévku, svíčkovou na smetaně s karlovarským knedlíkem, kuře na paprice s knedlíkem, pečené vepřové maso s kyselím zelím a bramborovým knedlíkem jako hlavní jídlo. Vegetariáni měli v nabídce koprovou omáčku s vejcem, smažený květák nebo škubánky. Jako dezert se podávaly lívance s jahodami nebo palačinky se zmrzlinou. Místním nejvíce chutnala svíčková, lívance a škubánky. Náš tým se ale také potýkal s některými problémy při vaření, v JAR totiž neznají kmín (mají pouze římský kmín), vinný ocet a hrubou mouku.


Zdroj: AKC CZ

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Čeští kuchaři vařili v Africe dětem:

Čeští kuchaři vařili v Africe dětem
Čeští kuchaři vařili v Africe dětem
Čeští kuchaři vařili v Africe dětem
Čeští kuchaři vařili v Africe dětem
Čeští kuchaři vařili v Africe dětem
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moc zajímavý článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek